Görele Şehitliği
Görele Şehitliği1916 Rus işgalinde katledilen 67 insanın (şehidin) Kumyalı Mahallesinde, o günlerde kumluk olan bir araziden topluca gömüldüğü söylenmektedir. Bu konuya bölge ile ilgili bazı kaynaklarda rastlamak mümkündür. Görele şehitliği bugün bölgenin tek şehitliği konumundadır. Sembolik bir anıt yapılarak şehitliğin belirginliği sağlanmış. Görele şehitliği bugün laik olduğu ilgiyi henüz bulamamış. İç ve dış çevre olarak şehitliğe yakışır bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu da yerel yönetime, yöre halkına ve daha sonrada devlete düşmektedir.
Görele Şehitliği´nde yatan dedelerimiz kendilerine yapılan zulüm ve haksızlıklara karşı çıktıkları için esareti kabul etmediklerinde ve Görele?nin Türk toprağı olarak kalmasının arzuladıkları için şehit olmuşlardır.
13 Şubat 1918´de Görele´nin düşman işgalinden kurtarması üzerine, devrin din adamlarından Fıtıyeli hoca´yla birlikte şehitlikte yatanlar yakınları tarafından alınmak istenir. Şehitlik açıldığında insanların çapraz şekilde üst üste olduğu ve sırt çantalarındaki ekmeklerin henüz küflenmiş olduğu görülür ve Fıtıyeli hoca burada yatanları, abdestleri kandan, kefenleri deriden, kıbleleri her yönden" diyerek rahatsız edilmemeleri, burada kalmalarının daha uygun olacağını söyleyerek şehitlerin üzerini kapattırır.